Frida van Overbeeke

Al heel vroeg was het de ambitie van Frida om kunstenaar te worden. Ze kon als kind al leuk tekenen en was daar dan ook altijd mee bezig. Haar moeder was werkster bij het kunstenaarspaar Anneke van der Feer en Herman Schutte in Veere. Anneke was kunstschilder en Herman beeldhouwer. Bij hen mocht zij naar hartelust werken met de klei uit een kleibak die buiten stond. 

 

Anneke heeft vele malen Frida's moeder getekend en geschilderd. Frida heeft nog een portret in haar bezit. Herman heeft een portret van Frida geschilderd, wat ook in haar bezit is. Maar Frida mocht geen kunstenaar worden. Ze moest van haar ouders een echt beroep leren: een beroep waar je wat aan hebt in je leven. Zo is ze coupeuse geworden en daar heeft ze inderdaad heel veel aan gehad. Coupeuse is trouwens ook een creatief beroep.

 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en toen ze zelf geld ging verdienen, is ze op schilderles gegaan bij Andries Minderhout. Daar heeft ze veel geleerd. Ze heeft daar heel veel model getekend, iets waar ze goed in was. Ze ontdekte, dat ze last had met kleurgebruik.

 

Bij een gezamenlijke leerlingenexpositie ontdekte Frida het beeldhouwen. Ze is toen lessen gaan volgen bij de Middelburgse stadsbeeldhouwer Peter de Jong. Bij hem heeft ze jaren in het atelier gewerkt tot ze de beschikking kreeg over een eigen werkruimte. Dat viel samen met het overlijden van Peter. 

 

Toen is ze in haar eigen atelier gaan werken. En dat vindt ze eigenlijk ook het prettigst: alleen in haar eigen ruimte. Frida is erg geïnteresseerd in het verschijnsel mens, hoe mensen doen, hoe ze zich bewegen en gedragen, maar ook hoe ze er uit zien, hun vormen en rondingen. Dat wil ze vastleggen, laten zien door middel van haar beelden.

 

Toen Frida een aantal jaren geleden Teun Nijkamp tegenkwam, een gekend kunstschilder (TEUNN) die haar les wilde geven in portretschilderen heeft ze dat met beide handen aangegrepen. Van hem leerde ze hoe een portret opgebouwd moet worden. Frida kan eigenlijk niet uitleggen waarom ze zo door de beeldende kunst gegrepen is. Het voelt als een soort drang van binnenuit, iets waar ze steeds mee bezig moet, en ook wil zijn. 

 

Tijdens een wandeling, tijdens het autorijden, tijdens een concert, is haar geest steeds bezig datgene wat ze ervaart in gedachten beeldend te vertalen.


Gezette  liefde 

Afmetingen

Techniek: Brons

 

 

€1500 

 


Lekker lang uit

Afmetingen (H x B 26 x 65 cm)

Techniek: Brons

 

 

€ 2200

 


Tuinfluiter

Afmetingen (H x B 55 x 35 cm)

Techniek: Brons

 

 

€ 2100

 


Ontwaken

Afmetingen (H x B 45 x 30 cm)

Techniek: Brons

 

 

€ 2200

 


Regent het nog

Afmetingen (H x B 100 x 60 cm)

Techniek: Brons

 

Op bestelling leverbaar

€ 1700